2G ja 3G -verkkojen alasajo: Mitä se tarkoittaa ja miten valmistautua?

Mobiiliverkkojen kehitys on ollut huimaa viime vuosikymmeninä.

Alkuaikojen 1G-verkosta siirryimme nopeasti 2G-verkkoon. Tämä mahdollisti tekstiviestien lähettämisen ja digitaalisen puhelun. Myöhemmin 3G avasi ovet mobiilidatalle ja internetin käytölle matkapuhelimissa.
Nyt, kun 4G ja 5G ovat ottaneet vallan, vanhemmat verkot, kuten 2G ja 3G, ovat jäämässä historiaan.

Elisa, Telia ja DNA ovat sulkemassa 3G-verkkonsa vuosien 2023-2024 aikana. Ahvenanmaalla toimiva Ålcom on ilmoittanut myös sulkevansa 2G-verkon. Kaikki operaattorit keskittyvät jatkossa 4G- ja 5G-verkkojen kehittämiseen, jotka tarjoavat paremman äänenlaadun, datayhteyden ja monipuolisemmat palvelut, ja 2G-verkko jää ainakin vielä toistaiseksi päälle Manner-Suomessa.

Tämä tarkoittaa, että jos sinulla on vielä joku ikivanha 3G-puhelin, olisi nyt viimein aika päivittää se uudempaan.

Tässä artikkelissa tarkastelemme, miksi nämä verkot ollaan ajamassa alas ja mitä se tarkoittaa kuluttajille.

3G- ja 2G-verkot suljetaan

2G-verkon alasajo: Taustaa ja vaikutukset

Aloitetaan 2G-verkosta, joka on nyt sulkeutumassa Ålcomin Ahvenanmaan alueella.

Miksi 2G-verkko suljetaan?

2G-verkko, tunnetaan myös nimellä GSM, oli merkittävä edistysaskel.

Se toi mukanaan digitaalisen puhelun ja tekstiviestit, mullistaen tapamme kommunikoida. Teknologian jatkuva kehitys ja kasvavat datan käyttötarpeet ovat tehneet vanhemmista verkoista vähemmän tehokkaita.

Uudemmat verkot, kuten 4G ja 5G, tarjoavat nopeampia yhteyksiä ja parempaa palvelun laatua. Tämän vuoksi operaattorit ympäri maailmaa ovat päättäneet sulkea 2G-verkot. Resurssit siirretään uudempien verkkojen kehittämiseen ja ylläpitoon.

Miten 2G-verkon alasajo vaikuttaa kuluttajiin?

2G-verkon alasajo ei tule vaikuttamaan moniin kuluttajiin mitenkään, sillä lähes kaikki liikenne on jo kauan sitten siirtynyt 4G- ja 5G-verkkoihin.

Joitain vaikutuksia voi kuitenkin olla.

Ensimmäinen ja ilmeisin vaikutus on laitteiden ja liittymien päivitystarve. Monet vanhemmat puhelimet ja laitteet, jotka tukevat vain 2G-verkkoa, eivät enää toimi, kun verkko suljetaan.

Tarkista tukevatko ikivanhat laitteesi uudempia verkkoteknologioita. Jos eivät, on aika harkita 90-luvun puhelinten asettamista näytille takanreunukselle.

3G-verkon alasajo: Taustaa ja vaikutukset

Miksi 3G-verkko suljetaan?

3G-verkon alasajo on seurausta teknologian jatkuvasta kehityksestä.

Kun 3G-verkko otettiin käyttöön, se mullisti mobiilidatan käytön ja internetin selailun matkapuhelimilla. Kuitenkin, kun 4G ja 5G ovat tulleet markkinoille, ne ovat osoittautuneet paljon tehokkaammiksi ja nopeammiksi.

Siirtyminen kohti 4G- ja 5G-teknologioita on luonnollinen askel, kun pyrimme parempaan yhteyteen ja nopeampaan datan siirtoon.

Miten 3G-verkon alasajo vaikuttaa kuluttajiin?

3G-verkon alasajo ei myöskään tulee olemaan merkittävä muutos monille kuluttajille. Lähes kaikki laitteet tukevat uudempia verkkoja.

Miten eri operaattorit valmistautuvat alasajoon?

Katsotaan seuraavaksi, mitä eri operaattorit ovat ilmoittaneet 2G- tai 3G-verkkojen sulkemisesta.

Elisa

3G poistuu käytöstä vuoden 2023 aikana – Elisa siirtyy kohti uudempaa teknologiaa

Elisa ilmoittaa, että he panostavat voimakkaammin 4G- ja 5G-verkkoteknologioihin, jotka tarjoavat paremman asiakaskokemuksen ja vastaavat nykyaikaisia käyttötarpeita.

Vuoden 2023 aikana 3G-verkko tullaan poistamaan käytöstä vaiheittain. Elisa kehottaa asiakkaitaan tarkistamaan, tukevatko heidän laitteensa ja liittymänsä 4G/5G-yhteyksiä.

On tärkeää varmistaa, että käytössä oleva SIM-kortti ei ole vanhentunut ja että puhelin tukee vähintään 4G-verkkoa. Elisa myös mainitsee, että 3G-verkon alasajo ei vaikuta kuvien lähettämiseen riista- tai valvontakameroiden avulla, mutta 4G-kameran hankintaa kannattaa harkita, jos haluaa lähettää myös videoita.

Telia

Telian 3G-verkko suljetaan vuoden 2023 lopussa – Valmistaudu muutokseen

Telia ilmoittaa, että heidän 3G-verkkonsa suljetaan vuoden 2023 lopussa. Tämä tarkoittaa, että 3G-liittymät ja -laitteet eivät enää toimi Telian verkossa. Yhtiö korostaa, että 4G- ja 5G-verkot ovat nopeampia ja luotettavampia, ja ne tarjoavat paremman käyttökokemuksen.

Telia kehottaa asiakkaitaan päivittämään laitteensa ja liittymänsä ajoissa, jotta he voivat jatkaa palveluiden käyttöä häiriöttömästi. Yhtiö myös mainitsee, että heidän 3G-verkkonsa alasajo ei vaikuta vanhempiin puhelimiin, jotka tukevat vain 2G-verkkoa.

Telia suosittelee kuitenkin hankkimaan uudemman laitteen, joka tukee vähintään 4G-verkkoa, jotta asiakkaat voivat hyödyntää nopeampia yhteyksiä ja parempaa palvelua.

DNA

DNA:n 3G-verkon alasajo alkaa vuoden 2023 aikana – Myös Moi Mobiili käyttää DNA:n verkkoja.

DNA kertoo, että heidän 3G-verkkonsa alasajo alkaa vuoden 2023 aikana ja jatkuu vuoteen 2024 asti. Tämä tarkoittaa, että 3G-verkkoa ei enää ole käytössä vuoden 2024 jälkeen.

DNA:n ja Telian yhteisesti omistaman Suomen Yhteisverkon (SYV) 3G-verkon alasajo Itä- ja Pohjois-Suomessa alkaa vuoden 2024 alussa.

DNA kertoo, että 3G-verkon alasajon myötä taajuuksia vapautuu 4G- ja 5G-yhteyksien käyttöön sekä muille uusille tekniikoille. Vuoden 2022 lopulla 3G-verkossa siirrettiin enää vain alle 1 % DNA:n asiakkaiden käyttämästä mobiilidatasta. DNA on myös antanut tarkemman aikataulun siitä, milloin eri alueilla 3G-verkko suljetaan vuosina 2023–2024.

Ålcom

Ålcomin 2G-verkon alasajo alkaa vuoden 2022 alussa – Uudet tekniikat ottavat vallan

Ålcom on ilmoittanut, että he ovat päättäneet aloittaa 2G-verkon alasajon vuoden 2022 alussa. Alasajo toteutetaan vaiheittain.

Yhtiö on myös päättänyt ottaa käyttöön seuraavan sukupolven mobiiliverkon (5G) koko Ålandin alueella ja jatkaa 3G- ja 4G-verkkojen kehittämistä. 2G-verkon alasajon myötä radiofrekvenssit vapautuvat ja niitä käytetään uusien ja modernien mobiiliverkkojen kehittämiseen.

Liikenne siirretään uuteen 5G-verkkoon sekä 4G- ja 3G-verkkoihin. Ålcom auttaa asiakkaitaan löytämään korvaavia laitteita ja ratkaisemaan teknisen siirtymän parhaalla mahdollisella tavalla. Yhtiö suosittelee, että kaikki tarkistavat ajoissa mobiililaitteensa ja muut 2G-teknologiaa käyttävät elektroniset laitteet ja päivittävät ne tulevaisuuden varmiksi 3G-, 4G- tai 5G-ratkaisuiksi.

Miten kuluttajien tulisi valmistautua?

Kun 2G- ja 3G-verkot suljetaan, kuluttajien on tärkeää olla valmiita.

  1. Kun 2G-verkko on poistettu käytöstä, puhelusi siirtyvät 3G- ja 4G-verkkoihin. Jotta voit soittaa puheluita 4G-verkossa, sekä puhelimesi että liittymäsi on tuettava 4G-puheluita. Internet-yhteytesi toimii 3G-, 4G- ja 5G-verkoissa.
  2. Kun 3G-verkko on lopetettu, puhelusi reititetään 2G- ja 4G-verkkoihin. 4G-verkossa soittamiseen sekä puhelimesi että liittymäsi on oltava yhteensopivia 4G-puheluiden kanssa. Internetin selaaminen onnistuu 4G- ja 5G-verkoissa. 3G-verkon poistaminen tarkoittaa, että mobiilidata siirtyy nopeampiin verkkoihin.

Tarkista, tukevatko laitteesi ja liittymäsi uudempia verkkoteknologioita. Jos eivät, on aika harkita laitteen tai liittymän päivittämistä.

Uudemmat verkot, kuten 4G ja 5G, tarjoavat nopeampia yhteyksiä ja parempaa palvelun laatua.


Päivitä liittymäsi uudempaan tästä:


UKK – Usein Kysytyt Kysymykset

Milloin 2G- ja 3G-verkot suljetaan?

2G- ja 3G-verkkojen alasajoaikataulu vaihtelee operaattoreittain. Esimerkiksi Elisa ja Telia aikovat sulkea 3G-verkkonsa vuoden 2023 aikana, kun taas DNA:n 3G-verkko suljetaan vuoden 2024 aikana. Ålcom on ilmoittanut aloittavansa 2G-verkon alasajon vuoden 2022 alussa.

Tarvitsenko uuden puhelimen, kun 2G- tai 3G-verkko suljetaan?

Jos puhelimesi tukee vain 2G- tai 3G-verkkoa, sinun on hankittava uusi puhelin, joka tukee 4G- tai 5G-verkkoa. Tarkista laitteesi yhteensopivuus operaattorisi verkkosivuilta.

Miten 2G- ja 3G-verkkojen sulkeminen vaikuttaa liittymääni?

Kun 2G- ja 3G-verkot suljetaan, liittymäsi toimii 4G- ja 5G-verkoissa. Varmista, että liittymäsi tukee näitä uudempia verkkoteknologioita.

Miksi 2G- ja 3G-verkot suljetaan?

Teknologian kehityksen ja kasvavien datan käyttötarpeiden vuoksi operaattorit siirtyvät tehokkaampiin ja nopeampiin 4G- ja 5G-verkkoihin. Vanhempien verkkojen alasajo vapauttaa taajuuksia uusien verkkojen käyttöön.

Miten voin valmistautua 2G- ja 3G-verkkojen sulkemiseen?

Tarkista puhelimesi ja liittymäsi yhteensopivuus operaattorisi verkkosivuilta. Jos ne eivät tue 4G- tai 5G-verkkoa, harkitse laitteen tai liittymän päivittämistä.

Mitä tapahtuu, jos en päivitä laitettani tai liittymääni?

Jos et päivitä laitettasi tai liittymääsi, et välttämättä voi soittaa puheluita tai käyttää mobiilidataa, kun 2G- tai 3G-verkko suljetaan. On tärkeää olla valmis näihin muutoksiin ja päivittää tarvittaessa.


Jussi Yli-Korhonen

Jussi Yli-Korhonen

Kiinnostunut puhelinliittymistä, talouden hoidosta ja markkinoinnista. Olen ylläpitänyt Puhelinliittymät.net-sivustoa vuodesta 2018 lähtien.

Sähköposti

Päivitetty: 19 lokakuun, 2023